fysioterapi graviditet efter fødsel træning Morskrop

Kejsersnit - 5 gode råd til dig, der skal have eller har fået kejsersnit

12 December 2016

Råd 1: Træk vejret


Ja, det lyder måske simpelt, men træk vejret! Ikke bare som du hele tiden gør, men træk vejret dybt!

Helt instinktivt, vil du lade være med at tage en dyb vejrtrækning, fordi det ikke er rart. Det vil give dig endnu flere spændinger i din øvre brystkasse og mellem skulderbladene, og det vil du gerne være foruden. Så ved at trække vejret godt ned i maven, får du mobiliseret bevægelse i både dine tarme, muskler og underliv efter kejsersnittet, hvilket vil bidrage til ophelingen.

Råd 2: Brug støtte fra en pude


Nogle mærker flere smerter efter et kejsersnit end andre. Har du ondt, når du f.eks. skal ind og ud af sengen, eller når du rejser/sætter dig fra sofaen, så tag en pude og hold den ind mod maven som en ekstra støtte udefra, når du skal op og ned. Dine mavemuskler er sat ud af spil, og derfor har du brug for ekstra "kræfter".

Råd 3: Læg dig på maven


At "strække" på arvævet er måske det sidste, du har lyst til. Men det er faktisk godt for dit arvæv at blive strækket lidt på.

Når du ligger blødt i din seng, så prøv at rulle om på maven og slap godt af. Hvis det er alt for ubehageligt, så vend dig om igen. Forcér det ikke. Bare mærk efter og træk vejret.

Gør gerne dette dagligt.

Efter nogle uger kan du prøve på gulvet, hvor underlaget er hårdere. Efter 3 måneder skal du gerne kunne komme op på albuerne og måske komme op og strække albuerne med hænderne i gulvet. 

Råd 4: Probiotika


Når du får et kejsersnit, får du samtidig antibiotika for at forebygge infektion. En bagside af antibiotikaen er at den godt kan slå din tarmflora ud af kurs. Dette gør at du får sværere ved at optage nærringen fra den mad, du får i et par uger efter kejsersnittet. Og det har din krop behov for. Så tag et tilskud probiotika f.eks. denne for at afbalancere din tarmflora.

Du kan "booste" din generelle opheling (og mælkeproduktionen) ved at sørge for god og nærende kost som f.eks. denne powermüsli i dette blogindlæg!

Råd 5: Massér dit arvæv


Ca. 4 uger efter eller når såret er helet, kan du begynde at "nusse" dit ar stille og roligt. Start med at lave cirkelbevægelser med dine fingre henover aret. Det handler om at få vækket nerverne ved og omkring arret igen. Start evt. udenpå tøjet, hvis det er for ubehageligt direkte på huden. Fungerer det fint på huden, så brug evt. en e-vitaminolie

Efter ca. 6-8 uger kan du begynde med massage. Stadig cirkelbevægelser langs arret men også over og under dit ar. Uge for uge arbejder du dig stille og roligt dybere og dybere. Men mærk efter. Du kan godt blive en smule øm, men du må ikke få ondt. Det er ikke farligt, men gå stille frem. Begynd at massere på tværs af arret.

12 uger efter et ukompliceret kejsersnit kan du komme stille og roligt mere i dybden. Husk også at massere ude omkring lysken og din hoftekam. 

Se i videoen nedenfor Kate fortælle om massage af dit kejsersnit ar.

Føler du dig mere tryg ved at overlade dette til en professionel, så tilbyder vi hos MorsKrop arvævsbehandling efter kejsersnit. Også selvom det måske er flere år siden. 

God fornøjelse!

Arvævsmassage efter kejsersnit - 7 ugers minikursus


Vi har lavet et online minikursus til dig, der ønsker god og grundig vejledning til at massere dit ar efter kejsersnit.

Vores behandling er mere dybdegående end den, du ellers vil få præsenteret.

Arvævsmassage er essentielt for at opnå elasticitet i arret og minimere adhærencedannelse og eventuelle følgegener.

Læs mere om Arvævsmassage efter kejsersnit - 7 ugers minikursus