Gravid træning Odense

Ophelende kost der booster mælkeproduktionen og dit bindevæv

12 September 2016

Ophelende kost der booster Ophelende kost der booster mælkeproduktionen og dit bindevævmælkeproduktionen og dit bindevæv


Enhver der er barselende mor, ved hvor svært det kan være at finde tiden til bare at smøre en klapsammen med leverpostej.
Nej, det ER sjovt nok meget nemmere at kigge i godtekassen, tage en pakke chokolade, åbne den og gå i krig. Og det er der en rigtig GOD grund til! Din krop har brug for et quick fix! Nu og her!

På grund af manglende søvn og derfor en enorm træthed, har din krop behov for et hurtigt skud energi. DERFOR er chokoladen, kiksen eller kagen det bedste forslag din hjerne kan komme med. Den har nemlig IKKE energien til at tænke rationelt og fornuften synes at lagre støv i det ene hjørne af hjernen.

De fleste barslende mødres gennemsnitsdag består af 1-2 hovedmåltider. Disse måltider er ofte bestående af havregryn, rugbrød, bolle eller aftensmad, samt et par mellemmåltider bestående af chokolade, kiks eller frugt. Derudover kaffe og vand.
Faktum er, at de færreste barselende mødre, der får det normalt anbefalede indtag:

  • 3 hovedmåltider

  • 2-3 mellemmåltider

  • 1½-2 liters vandindtag. Nogle gange mere hvis du ammer.

MEN for pokker hvor er kosten et overset emne hos nybagte mødre, når man snakker om kroppens evne til at hele op efter en lang graviditet og fødsel/kejsersnit. Fokus skal nemlig IKKE være på at tabe sig og genvinde kroppens før-gravid former. Det burde i højre grad handle om, hvordan man på bedste vis kan booste den igangværende opheling og giver kroppen de bedste omstændigheder for genvinde spændstigheden i bindevævet og forbedre energiniveauet i kroppen. Og bonus! Nemlig, samtidig have en masse mælk til dit barn hvis du ammer.

HER ER MINE BUD PÅ NOGLE NEMME OG SIMPLE OPSKRIFTER, DER KAN BOOSTE DIN OPHELING OG MÆLKEPRODUKTION:

SUPPE


Yes! I know. Du tænker....det er da ikke nemt! Men det er det faktisk. Det kræver bare en lang kogetid, for at få alle de ophelende egenskaber ud af benene man koger suppen på. Suppe eller Bone Broth, som det hedder på engelsk, er det nye SORT! Trust me!

Der går ikke længe før den første "bonebroth bar" åbner op i København. Der er så mange gode egenskaber i suppe og når man snakker om opheling af bindevæv, så er det et absolut MUST i en nybagt mors madplan.

Det der er hele ideen med suppe og at det skal være nemt er, at du ikke skal spise det som på traditionelt vis. Altså i en dyb skål med en ske. Du skal "bare bruge" selve fonden, dvs. at det ikke er en suppe der en fyldt med, ja, fyld. Det er en klar suppe som du skal drikke. Jeps, den skal indtages i  en kop. Nøjagtig ligesom en kop varm drikke. Det her er bare en varm kop powersuppe.

Ingredienser

  • 1 øko kylling

  • 1 løg skåret i kvarte

  • 2 gulerødder

  • 2 stilke bladselleri

  • 2 spsk. æblecidereddike

  • 1 spsk. salt

  • 1 spsk. sorte peberkorn

  • Evt. 1 bundt persille eller andre urter, som man binder sammen med kødsnor.

Fremgangsmåde

Det hele dækkes med vand og bringes i kog. Lad det simre ved lav varme med låg. Brug en dyb ske til at tage det hvide skum væk fra kogevandet en gang i mellem. Det lægger sig på toppen af kogevandet.

Efter en time tager du kyllingen op og piller kødet fra. Det kan du jo sagtens bruge til en salat eller så meget andet. Når kødet er fjernet, lægger du resten af kyllingen tilbage igen og fortsætter med at koge, så længe som muligt. Ja, du læste rigtigt. Har du 4 timer, så er det fint. Men jo længere kogetid desto bedre og jo mere af de gode ting får du kogt ud af benene. Dette gælder ved de tykkere ben fra f.eks. gris og okse. Man kan faktisk koge det i op til 24 timer, men de fleste har det bedst med at koge i løbet af dagen, så man kan holde øje. Så mellem 4 og 12 timer er den mest normale og realistiske kogetid.

Når det har kogt færdigt skal du si indholdet fra, så der kun er væsken tilbage. Kog suppen yderligere ind i ca. en halv time, ved høj varme. Smag det til med lidt ekstra salt og evt. peber. Dæk til og køl ned. Når det er helt afkølet vil du se, at det bliver helt stift. Det er et godt tegn. Det er nemlig alt det gode gelatine, som er kogt ud af knoglerne og bindevævet, som vil bidrage til ophelingen af DIT bindevæv.

Indtag: Fyld en kop og med den kolde suppe. Giv den 2 min. i microovnen. Drik din varme og nærende powerdrik:-) Prøv at få drukket en kop dagligt. Specielt ved sygdom.

GRØNNE MORGEN MUFFINS 24 STK


Ingredienser

  • 24 æg

  • 250 g Skinke ( enten i tern eller strimler)

  • 2 røde peber (fint hakket)

  • 200 g. Cheddar ost

  • 2 håndfulde Baby spinat (groft hakket)

  • 2 spsk. finthakket løg

  • 1 fed hvidløg

  • Salt og peber

  • Muffinsforme

Fremgangsmåde

Pisk æggene i nogle minutter. Bland alle ingredienser sammen og fyld massen i nogle faste muffinsforme. Bag herefter dine muffins i 20-25 min ved 175 grader.
Disse kan opbevares på køl i op til 5 dage og ellers kan de fryses ned. Spis dem til morgenmad, frokost eller som en eftermiddagssnack.

KOLD POWERGRØD


Denne kolde morgengrød er en af mine favoritter. Den er så pokkers nem at forberede og endnu nemmere at lave om morgenen - for der er ikke noget der skal laves!

Ingredienser

  • 100g Havregryn

  • 25g Chiafrø

  • 25g Kokos

  • Evt. Kakaonibs/tørret frugt/mandelspiller

  • 1spsk. Vaniljepulver

  • ½ liter Mandelmælk/rismælk/havremælk

  • ½ ds. Alm. Kokosmælk
     

Fremgangsmåde

Bland alle ingredienser sammen og stil grøden i køleskabet natten over. Tag den portion du har behov for og spis evt. sammen med friske bær og hakket nødder. Velbekomme!

MEGA NEMME KNÆKBRØD


Ingredienser (du kan altid vælge at købe økologisk)

  • 1 dl. Solsikkekerner

  • 1 dl. Græskarkerner

  • 1/2 dl Chiafrø (Kan fås i Rema)

  • 1 dl Hørfrø

  • 1/2 dl Sesamfrø

  • 1 dl. Havregryn

  • 3 1/2 dl. Fuldkorns Speltmel

  • 2 dl. vand

  • 1,25 dl Olivenolie

  • 1 tsk. Salt

Fremgangsmåde

Bland frø, bagepulver, salt og mel først (dette for frøene fordeler sig i hele knækbrødet og ikke synker i bunden). Tilføj olie og vand.

Hæld dejen ud på et stykke bagepapir og læg endnu et styk bagepapir oven på og rul dejen flad så den dækker hele bradepanden. Skær knækbrødet ud i firkanter inden bagning. Bag knækbrødene ved 200 grader i 20-25 minutter. De må gerne få lidt farve. Opbevar dem på i lufttæt beholder. Kan holde sig i en lille uges tid.

HUMUS


Ingredienser

  • 1 dåse kikærter

  • 2 spsk. Tahin

  • 1 fed hvidløg

  • 2 spsk. Olivenolie

  • Salt og peber

  • ½ tsk. Spidskommen

  • ½ tsk. Paprika

  • Saft fra ½ citron

  • Ekstra vand

Fremgangsmåde

Skyl kikærterne før brug. Herefter blendes de sammen med resten af ingredienserne. Hvis humusen virker tør, kan der spædes til med vand, for at gøre den mere smidig. Smag din humus til med krydderierne.
Server din humus til grønsagsstænger, knækbrød, rugbrød eller brug den som fedtstof til en salat.

​LÆKRE DADLKUGLER


  • 100g lækre bløde dadler uden sten (Kan fåes i Rema)

  • 1 spsk koldpresset kokosolie

  • 3 spsk kokosmel

  • ½ tsk. vaniliepulver

  • 3 spsk. ren kakaopulver

  • 10 mandler - malet til mandelmel

 

Fremgangsmåde

Det hele køres i en foodprocesser til en glat masse. Formes til mundrette kugler og vendes i whatever! Kakaopulver, kokosmel, frysetørret hindbær/jordbær, lakridspulver. De skal stilles på køl i minimum en times tid. Herefter kan de nydes, men pas på med ikke at spise alt for mange! ;-)

SMOOTHIE


  • ½ avocado

  • 1 moden banan

  • 2-3 stykker frossen broccoli

  • 3 stykker frossen spinat "tern"

  • 1 håndfuld jordbær

  • 1 håndfuld blåbær

  • 1-2 dl. flydende (evt. mælk, rismælk, kokosmælk + vand, yoghurt - whatever ;-)

God fornøjelse!

POWERMÜSLI


Tag hvad du har i skabet!!
Her har jeg brugt:
Havregryn, solsikkekerner, hampefrø, abrikoser (skårne i kvarte), hasselnødder, mandler, valnødder og kokos.

Jeg blander det hele og rister det af på en pande med 4 spsk. koldpresset kokosolie. Jeg tilsætter 3 tsk vaniliesukker. (Det tager ca. 10 min. alt efter hvor effektivt dit komfur er ;-))
Lad det køle helt af og hæl det i en lufttæt beholder.
Spis med enten med mælk, yoghurt, skyr eller ovenpå en smoothie.