Delte mavemuskler / rectus diastase

17-okt-2017 af Kate Gallagher Lindeskov | 0 kommentar(er)

Hvad er delte mavemuskler?

Rectusdiastase (RD) eller delte mavemuskler er blevet et ret udbredt fænomen. 

Først og fremmest: Din krop er ikke i stykker! Bare rolig. 

RD er naturligt. Det er en mekanisme der sker fra narturens side for at skabe plads til baby inde i maven. 

Linea Alba
Ned langs midten af din mave, fra bunden af brystbenet til toppen af kønsbenet, sidder et bindevæv der samler alle dine mavemuskler i midten i en facie (bindevæv) der hedder linea alba. 

Det er, som mange tror, ikke musklerne der "splittes", men derimod linea alba der giver sig. Lidt ligesom hvis du strækker i en t-shirt. Det er grundet hormonet relaxin der frigives fra moderkagen som gør både linea alba, men også resten af bindevævet og ligamenterne i din krop, mere eftergiveligt. Dette hormon kan spores i kroppen op til 3 måneder efter du har født.

Det er som nævnt en mekanisme der SKAL til. Men du er IKKE i stykker ;-)

Det er helt normalt af afstanden under graviditeten er mellem 2-4 fingres afstand. Problemet opstår når bindevævet/linea alba begynder at dele sig mere end hvad godt er og bliver for slapt. For det er bestemt ikke kun afstanden der er afgørende - det er i ligeså høj grad spændstigheden i bindevævet, der er den vigtigste nøgle. 

Og det kan der være forskellige årsager til, bl.a. disse: 

  • Hvis din mave vokser hurtigt eller er flergangsgravid, eller hvis du venter tvillinger og derfor automatisk får en lidt større mave. 

  • Hvis man laver for mange traditionelle maveøvelser (efter 20. graviditetsuge) hvor man ikke får aktiveret den tværgående mavemuskel, dvs. man får det man kalder "tobleronemave" - at maven spidser op i midten, når man løfter overkroppen.

  • Glemmer at rulle om på siden når man står ud af sengen, men i stedet rejser sig lige op (og derved får "tobleronemaven")

  • Hvis man sidder meget og falder sammen", så bugtrykket øges ud mod bindevævet mellem mavemusklerne.  

Test dig selv

Jeg har skrevet et blogindlæg hvor du kan se hvilke øvelser du med fordel bør undgå som gravid. I indlægget er også nogle gode råd til hvordan du træner med omtanke.

Skulle du være i tvivl om dine mavemuskler er mere delte end hvad godt er, så test dig selv ved at følge videoen nedenfor:

Fortvivl ikke!

Først og fremmest skal du undgå disse øvelser: 

Start med denne øvelse

Det er vigtigt at du får kontakt til hele din kerne som består af bækkenbunden, mellemgulvet / diapragma, den dybeste mavemuskel og de små stabiliserende muskler i ryggen. 

Disse elementer i din kerne samarbejder, men nogle gange blokeres samarbejdet som følge af "skader" eller ubalancer i et eller flere af elementerne. 

Du kan hjælpe med at genskabe samarbejdet i din core / kerne ved hjælp af denne øvelse, også selvom jeg snakker meget bækkenbund: 

Der er mange ting der spiller ind!

Udover at få kontakt med din kernemukulatur, så er hverdagens bevægelser supervigtige at få kigget på. 

Nogle af ovenstående spørgsmål finder du svar på her på bloggen.

Alle disse ting afdækker vi på alle vores genoptræningshold (FIT til fødsel, FIT efter fødsel, BarnevognsCross, FIT til hverdagen GENOPTRÆNING)

Derudover får du selvfølgelig også svar på disse spørgmål i online genoptræningsprogrammet ReFIT Online, som du kan læse om her. 

Hvad kan der egentligt ske?

Ja, man kan spørge sig selv hvad delte mavemuskler egentlig giver af problemer, når nu det er en naturlig mekanisme, når kroppen tilpasser sig. 

Men problemet opstår i at vi lever i en kultur hvor vi enten overdriver eller underdriver ting som f.eks. træning mm. 

Her er nogle af de gener eller senfølger der kan opstå : 

  • Tendens til mor-topmave
  • Svækket bækkenbund (delte mavemuskler giver i mange tilfælde også svækket funktionalitet i bækkenbunden)
  • Lænde- og bækkensmerter
  • Øget risiko for nedsynkning af underlivsorganer (svækket bindevæv mellem dine mavemuskler, giver øget risiko for svækket bindevæv inde omkring dine underlivsorganer)
  • Øget risiko for navlebrok (hul i linea alba / bindevævet)

 

Der er hjælp at hente. Book evt. en tid i klinikken, hvis du kan mærke at du brug for råd og vejledning og gerne vil tjekkes. 

Kommentar(er)

Ingen kommentarer tilføjet endnu, brug formularen herunder og vær den første.

Tilføj kommentar

12 ugers online træningsprogram

- få sprød bækkenbund og stærk mor-krop!

12 ugers online genoptræningsprogram til dig, der vil have fladere mave, tørre trusser og vil være fri for smerter, der forhindrer dig i alt fra løbeture til at bære dit barn eller sex med din partner.

Er det her dig?

ReFIT online

Få gratis “Mine 5 bedste tricks til en velfungerende bækkenbund”

Du bliver samtidig skrevet op til mit nyhedsbrev.
Bare rolig! Ingen spam.
Kun underholdende nyhedsbreve fyldt med tips og gode råd til dig og din krop, hvad enten du er gravid eller har født for mange år siden:)