fysioterapi graviditet efter fødsel træning Morskrop

Graviditetsrelaterede bækkensmerter

10 June 2021

Graviditetsrelaterede bækkensmerter


Rigtig mange gravide døjer med bækkensmerter, og får hurtigt diagnosen “bækkenløsning”. Set med vores faglige briller er ordet “bækkenløsning” en gammeldags opfattelse af graviditetsrelaterede bækkensmerter og foranlediger desværre, at mange gravide bliver bange for at bevæge sig, fordi de tror, at bækkenet er løst. 

I dette blogindlæg kan du blive klogere på, hvad dine bækkensmerter måske skyldes, og hvorfor du ikke skal være bange for dem, samt hvad du kan gøre ved dem. 

Hvad er bækkensmerter?


Bækkensmerter er smerter, der er lokaliseret omkring dit bækken. Det kan både føles som smerter foran omkring din symfyse (kønsben) og i lyskeområdet, men smerterne opleves hyppigst på bagsiden over si-leddene ("smilehullerne"), samt i lænden og i ballerne/iskias.

Smerterne vil opleves som “belastningssmerter” i bækkenområdet som f.eks.:

  • Smerter ved gang

  • Smerter ved stillingsændringer

  • Smerter ved rotation/drejning i kroppen, som ved trappegang, udstigning af bil og lignende

Det er vigtigt at slå fast, at ingen af de ovenstående bevægelser er farlige for dig at lave, selvom du oplever smerter.  

Hvad er smerte egentlig?


Den korte version: 

De senere år er man blevet meget klogere på smerte, og hvad smerte gør ved os mennesker. Moderne smerteforskning peger på, at smerte er en beskyttelse og ikke nødvendigvis et resultat af, at der er noget i stykker. Tidligere var vi af den overbevisning, at smerte altid er lig med en skade. Men det har flere studier vist ikke er tilfældet. 

Derfor skal vi prøve at forstå, hvordan smerte kan opstå, hvis vi ved, at der ikke nødvendigvis er sket en skade i kroppen. Derfor kan vi altså godt have ondt, uden at noget er gået i stykker. 

Vi er også i denne sammenhæng blevet klogere på, hvad betydningen af ord omkring diagnoser eller ord fra behandleren (lægen, fysioterapeuten, kiropraktoren m.fl.) gør ved vores opfattelse af smerterne i kroppen. 

Ordet "bækkenløsning" afføder ikke ligefrem noget positivt med sig. Og derfor ved vi også, at brugen af denne diagnose er outdated, da det højst sandsynligt vil give den gravide en stor bevægelsesangst og frygt, som intet godt fører med sig. 

Den lidt længere version om hvad smerte er, kan du læse her. 

Bækkensmerter - mulige årsager


Smerter i bækkenet skyldes efter al sandsynlighed ikke problemer med bevægeligheden i sacroiliaca-leddet også kaldet SI-leddene. De hyppigste årsager er trauma (f.eks. efter et fald på bagdelen), graviditet eller gigtsygdom. 

Er disse faktorer udelukket, kan måden bækkenet og lænden belastes på (eller ikke belastes på), være den underliggende årsag til smerterne.

Vi ved også, at der ikke er en sammenhæng mellem smerte og billeddiagnostik som f.eks. et røntgenbillede eller scanning, der viser at bækkenet er “skævt” eller en scanning af ryggen, der viser en diskusprolaps. (1)

I en stor undersøgelse, tog man 3110 raske personer, altså personer der ingen smerter havde. Dem scannede man og fandt at 37% de 20-årige havde slidgigt i ryggen og 29% af de 20-årige havde diskusprotusion (udbulinger i diskus i ryggen). (2) 

Er du gravid, er der måske andre grunde til, at du mærker smerte


Når man er gravid, sker der en masse forandringer i kroppen. Forandringer, som er naturlige. Heriblandt kan nævnes hormonet relaxin, som frigives ud i kroppen fra moderkagen. Dette hormon, troede man tidligere, var årsagen til, at gravide kvinder oplevede smerter, men man er sidenhen blevet klogere. 

Relaxinen påvirker vores led, ligamenter og bindevæv til at blive mere smidigt. Ikke løst! Du går ikke fra hinanden! Dette sker, så kroppen nemmere kan tilpasse sig, så der der er plads til maven og babyen. Det er mega smart! 

Det, som relaxinen også gør, er at medvirke til en øget “opmærksomhed” eller en forhøjet “følsomhed” i  musklerne, leddene, ligamenterne og bindevævet omkring bækkenet. Det kan gøre, at den gravides hjerne hurtigere vil sende et beskyttelsesrespons ned til området (i form af smerte), hvis den opfatter input fra f.eks. trappegang som værende “fare på færde”. 

“Smerte er en ubehagelig bevidst oplevelse produceret af hjernen, når summen af al tilgængelig information tyder på, at du har behov for beskyttelse”. Lorimer Moseley

Ting der kan øge dit beskyttelsesrespons kan f.eks. være: 

  • Arbejdspres

  • Manglende forståelse fra omverdenen eller din arbejdsgiver

  • Dine større børns behov

  • Ængstelighed for abort eller selve fødslen

  • Tidligere historik med smerter i kroppen

  • Bækkensmerter ifm. en tidligere graviditet.

  • Familiehistorik med graviditetsrelaterede bækkensmerter

Læs mere om smerte, og om hvad der kan trigge dit beskyttelsesrespons her!

Bækkensmerter - Behandling


Er bækkensmerter ifm. graviditet noget, vi skal være bange for? 

Det vil være helt naturligt, at du måske bliver bange, når du mærker smerte i dit bækkenområde. Men ofte er det ikke noget farligt, selvom det kan mærkes sådan.

 Behandlingen hos MorsKrop er en blanding af, at vi gennem samtale skal forstå din verden og opfattelse af, hvad du tror, der sker i din krop. Derefter prøver vi at hjælpe dig ved hjælp af information og vejledning med udgangspunkt i den moderne smertevidenskab.

 

"Det kræver som regel ikke behandling at komme af med smerter i bækkenet, men derimod råd og vejledning, der imødegår tendenser til undgåelsesadfærd og bevægelsesangst samt fysisk træning ifølge patientens egne præferencer og tilpasset den enkeltes situation". Thorvaldur Palsson

Ikke noget “quick fix”


Du vil altså ikke blive lagt op på briksen og blive “fikset”, men du bliver derimod medansvarlig for dit eget forløb, hvor vi med viden om din krop og den information vi kender, sammen lægger en plan, der giver mening i dit liv. 

Vi er alle forskellige og har derfor også forskellige behov. Vi kan derfor ikke sige, hvilken behandling vi giver, men vi ser, at mange oplever en bedring allerede efter første gang, hvor man får et andet indblik i sin egen situation og får en forståelse for sine smerter.

Alle vores 1. konsultationer tager udgangspunkt i ovenstående og vil bestå af samtale. Derudover kan det være, vi også gør følgende: 

  • Instruerer i øvelser/bevægelse/motion, som du er motiveret for at lave

  • Undersøger dit bækken/ryg og evt. giver behandling af forskellig karaktér ud fra hvad der vurderes relevant

Mange vil gerne have massage når de kommer til os, men dette er ikke en langtidsholdbar behandling mod længerevarende bækkensmerter og vil derfor formentlig ikke løse problemet. 

Dog er det vigtigt at slå fast, at massage er godt for andre faktorer, der kan spille en rolle ift. smerter. Det kan f.eks. være stress. Stress påvirker hjernens beskyttelsesrespons, og vil derfor kunne øge dine smerter. Massage kan virke ekstremt afstressende for krop og sind, hvilket vi ikke undervurderer effekten af. Men man skal selvfølgelig også kigge på årsagen til stress og se, om man kan ændre noget der, for at få det bedre på længere sigt, da vi ikke kan fjerne stress gennem massage.

Referencer: 

  1. W. Brinjikji et al. “Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations”.

  2. Register, B., Pennock, A. T., Ho, C. P., Strickland, C. D., Lawand, A., & Philippon, M. J. (2012). Prevalence of Abnormal Hip Findings in Asymptomatic Participants. The American Journal of Sports Medicine, 40(12), 2720–2724.doi:10.1177/0363546512462124 

Graviditetsrelaterede bækkensmerter