fysioterapi graviditet efter fødsel træning Morskrop

Hjælpemidler til smerter ved samleje

15 March 2023

Hjælpemidler


Dilator sæt, Odense, MorsKrop, samlejesmerter.

Samlejesmerter præsenterer sig hos 2-20% af os kvinder. Smerterne kan sidde yderligt i Vulva (kønslæberne både indre og ydre, området omkring skedeindgangen, klitoris samt mellemkødet), i skeden eller dybere i underlivet.

Hvis du oplever smerte, vil jeg anbefale dig at læse vores blogindlæg Forstå dine smerter.

Først og fremmest er det vigtigt at forsøge at finde årsagen til dine samlejesmerter. Det er derfor en god ide, at tage en snak med din læge, samt at få foretaget en gynækologisk undersøgelse, så anden patologi kan udelukkes. Lægen kan henvise dig videre til yderligere relevant udredning f.eks. hos en gynækolog, sexolog, psykolog eller fysioterapeut.

Du kan sagtens henvende dig hos os uden henvisning fra din læge!

Ønsker du at komme i klinikken for at få hjælp til samlejesmerter, skal du booke en 1. konsultation hos Kate som er Gynobs fysioterapeut. Udredningen vil ofte indebære en gynobs undersøgelse (mere om hvordan sådan en undersøgelse udføres, kan ses i videoen her).

Vi anbefaler ofte forskellige hjælpemidler, som et led i behandlingen, for at afhjælpe smerterne.Xylocain


Xylocain, MorsKrop, samlejesmerter, Odense.

Til dig der oplever smerter ved indtrængning!

Xylocain gel 2% eller salve 5% er håndkøbsmedicin indeholdende lidocain, som er et lokalbedøvende middel til slimhinder og hud. Det virker efter ca. 1-3 min og varer ca. 10-15 min. 

Vi anbefaler, at du anvender xylocain, hvis du oplever smerter i vulva og i skeden som indtrængningssmerter.

Det kan være du lider af volvodyni, vaginisme, overspændt bækkenbund, har født og fået en bristning eller også har du ”bare” sarte slimhinder…

Påfør 1-3 min. inden samleje. Overskydende gel/salve kan fjernes, men der er umiddelbart ingen indikation for at din partner bedøves, særligt hvis I samtidig anvender glidecreme.

 

Glidecreme er også en rigtig god ide at anvende, for at mindske smerte! Særligt hvis du oplever tørhed eller har sarte slimhinder.

Der findes forskellige glidecremer, her er lidt nice to know information om de forskellige og et par enkelte NEED to know.

Der findes vand-, silikone- og oliebaseret glidecreme.

Vandbaseret glidecreme er godt til dig, der er allergisk. Let og ikke klistret konsistens. Kan fint anvendes sammen med kondomer af latex. Vi anbefaler ikke vandbaseret til dig med sarte eller irriteret slimhinder. 

Silikonebaseret glidecreme holder længere end den vandbaserede. Blød konsistens og bedre glideevne. Need to know, når det handler om silikonebaseret glidecreme er, at det ikke går godt sammen med hjælpemidler og/eller sexlegetøj med silikoneoverflader, da det over tid vil ødelægge overfladen. Men det går altså fint i spænd med kondomer af latex.

Oliebaseret glidecreme fungerer godt som glidemiddel, men er også god til massage. Need to know, hvis du anvender oliebaseret glidecreme og samtidig ønsker at bruge kondom, er det en dårlig kombination! Olien kan opløse latex og dermed er der risiko for at kondomet springer.

Buffer ring – Ohnut


Buffer ring – Ohnut, Odense, MorsKrop, samlejesmerter.

Når dyb penetrering gør ondt!

Ohnut er et silikonemateriale, som er blød som hud og fungerer som en blød buffer, der i nogle tilfælde muliggør dybere penetrering.

Det kan være du lider af endometriose, overspændt bækkenbund eller måske er din partners penis blot stor (ved du forresten at en gennemsnitlig penis er 11-14,8 cm i erigeret tilstand 🍆).

Der er 4 ringe i et sæt, de fås i 2 størrelser, men kan give sig betydeligt i bredden. Højden på de 4 ringe er 7 cm når de er samlet og forhindre dybe kollisionssmerter. Sæt ringene på penis ved roden og prøv dig frem om det er 1 eller 4 ringe du har behov for.Dilator sæt


Dilator sæt, Odense, MorsKrop, samlejesmerter.

Til dig, der har behov for at blive udvidet vaginalt eller analt!

Det kan være du lider af f.eks. vaginisme, måske du ønsker at bruge tampon eller menstruationskop. Du oplever smerter ved skedeindgangen eller dybere smerter ved samleje. Det kan være du har overspændt bækkenbund, arvæv efter bristninger fra en vaginal fødsel, eller måske har du endnu ikke haft succes med penetrering. Sættet kan forberede dig til intime oplevelser og skabe behagelig penetrering både vaginalt og analt.

Sættet består af 5 størrelser:

Dilator 1: 7.5 cm x 1.25 cm

Dilator 2: 9 cm x 2 cm

Dilator 3: 10.75 cm x 2 cm

Dilator 4: 12.75 cm x 2.5 cm

Dilator 5: 14 cm x 3.25 cm

Brug sættet i det tempo, der passer dig. Du skal være tryg ved at gå op i størrelse.

De anvendes sammen med vandbaseret glidecreme. Start med at lade dilatoren hvile mod skedeåbningen eller anus og indfør den, når du er klar. Brug din vejrtrækning til at slappe godt af! Når den er ført helt ind lader du den hvile et par minutter. Hvis og når du er klar presser du den langsomt og forsigtig nedad og opad samt fra side til side. Det er okay at du mærker svien samt en let brændende fornemmelse, det skal dog ikke gøre ondt, så du ikke kan slappe af. Prøv igen ved at have fokus på din vejrtrækning, lav evt. et knib i din bækkenbund og slap derefter helt af i din bækkenbund.  

Gentag nogle gange ved hver session og gentag gerne sessionen 3 gange ugentligt.

Når du ikke oplever smerter og ubehag ved indførelse og behandling, er du klar til at gå en størrelse op.

 

Vi har fået en rabatkode til dig hos Peech.dk. Brug koden ”morskrop” og få 15% på f.eks. ”Ohnut” bufferringen eller et dilator sæt 😊.