fysioterapi graviditet efter fødsel træning Morskrop

Indlæg fra Jordemoder Marina - Hjemmefødsel

14 June 2023

Hjemmefødsel


Jordemoder MorsKrop Marina Ravn.

I Danmark føder lidt over 3% hjemme og tallet har været stigende de senere år. Alle gravide har ret til at føde hjemme og få assistance af en jordemoder. Retningslinjerne for en hjemmefødsel er dog,  at den gravide har en normal graviditet og har et barn i hovedstilling til termin. Såfremt disse betingelser er tilstede, viser studier, at det er lige så sikkert at føde hjemme som på et hospital.

Hvorfor føde hjemme?


Fordelene ved at føde hjemme er at du oftest har din jordemoder for dig selv, hun skal ikke lige tage en telefon eller se til en anden gravid i fødemodtagelsen. Hendes opmærksom er på dig. Ofte er der en ro i hjemmet ved en hjemmefødsel og en hyggelig hjemlig stemning, der gør det trygt og dejligt at føde i de omgivelser. Det er trods alt mere trygt at arbejde sig igennem veerne på sin egen sofa, spise sin egen mad fra sit eget køleskab og tisse på sit eget toilet. Efter fødslen er det fantastisk ikke at skulle ud at køre med sit nyfødte barn, men bare ligge i sin egen seng og hygge sig med sin baby. Oftest føler partneren, at han/hun har en større rolle under fødslen, fordi der er flere praktiske opgaver at lave, men som kan føles vigtige og værdifulde. Partneren føler sig mere på hjemmebane i eget hus end inde på et sygehus, hvor de ikke engang ved, hvor kaffemaskinen står. 

Kendte jordemødre


Hvis du vælger at føde hjemme på Fyn, så kommer du i en ”kendt jordemoder ordning  (KJO)”, dvs at du får tildelt et team bestående af tre jordemødre, som du møder flere gange i løbet af din graviditet. De tre jordemødre arbejder i et team, hvor de dækker et døgn, dvs. at en af dem højst sandsynligt kommer til at føde med dig. Hvis det bliver nødvendigt at overflytte dig under fødslen, tager de med ind og føder med dig på sygehuset. Det giver dig ofte en rigtig god tryghed på forhånd at have kendskab til de jordemødre,  du kommer til at føde med, og at I sammen har lavet en plan for den kommende fødsel. 


Tryghed og oxytocin


Hormonet oxytocin har en afgørende betydning under en fødsel, da det er det hormon, der får din livmoder til at trække sig sammen og dermed lave veer. Oxytocin fremmes ved velvære, tryghed, samt ro og berøring, derimod hæmmes hormonet ved stress og utryghed. Derfor giver det mening for mange gravide at føde hjemme, da det ofte er her, de føler sig mest trygge og rolige og afslappede.


Det er vigtigt at understrege, at man skal føde lige der, hvor det føles mest rigtig og trygt. For hvis du er utryg ved at føde hjemme, vil det være svært at slappe af og give sig hen til fødslen og få oxytocinen til at flyde. Så er det bedre at tage ind og føde på sygehuset. For mange er sygehuset det rigtige sted at føde, da de føler sig mere trygge ved tanke om at alt fagpersonale og udstyr er tæt på.

Marina Ravn, Jordemoder hos MorsKrop.dk