Vil du undgå strækmærker? Her er 3 ting du kan prøve

12-apr-2019 af Kate Gallagher Lindeskov | 0 kommentar(er)

Vil du undgå strækmærker? Her er 3 ting du kan prøve

Det lykkedes mig at forebygge strækmærker under begge mine graviditeter.

Læs med her og find ud af hvordan.

 

Når du har læst dette blogindlæg, kender du:

  • 3 metoder til at prøve at undgå strækmærker
  • forskellen på creme, salve og olie
  • opskriften jeg brugte i begge mine graviditeter - uden at få et eneste strækmærke

 

Da jeg boede 2½ år i New Zealand tog jeg en 1-årigeuddannelse som Aromaterapeut. Hvorfor? Fordi jeg som udgangspunkt ville fordybe mig i massageterapeut delen, som en forberedelse til senere at læse til fysioterapeut. Men det jeg ikke vidste var, hvor grebet jeg blev af hele aromaterapi delen. Den fyldte trods alt en del i uddannelsen.

Her lærte jeg bl.a. en del om olier, deres virkning på vores krop, og hvordan man kan bruge dem.

 

Kan man forebygge strækmærker?

Der er meget snak om, hvorvidt strækmærker kan forebygges eller ej. Nogle mener, at det er genetisk betinget, og andre vil sige at det er hormonelt betinget. En ting er sikkert! Der er ikke lavet nogle studier, der hverken be- eller afkræfter, om strækmærker kan forebygges.

Jeg er personligt af den holdning, at kan man forsøge at forebygge dem, hvorfor så ikke gøre det?

Når strækmærkerne først er kommet, ja, så er det jo for sent at gøre så meget ved dem. Spørgsmålet er så, hvad skal man gøre for at prøve at undgå strækmærker, når man er gravid?

 

Hvad kan man gøre for at forebygge strækmærker?

 

1. Drik masser af vand!

Først og fremmest kan man komme langt med en fornuftig kost og væskeindtag - her tænkes vand:)

 

 

2. Tag tilskud af Omega-3

Dit indvendige behov for olier er større end du aner. Olier er godt for så mange ting! Hjernefunktion, hjerte, hud, hår og baby! Du kan faktisk være med til at styrke udviklingen af fosterets nervesystem og hjerne, synssansen og de kognitive færdigheder (indlæringsevne og hukommelse) ved at indtage Omega-3 mens du er gravid.

Derudover viser undersøgelser, at Omega-3 har betydning for, om graviditeten opnår normal længde og om barnet har en normal fødselsvægt. Ja, fordelene er mange, men nu går snakken jo på strækmærker. Et tilskud af Omega-3 øger din huds smidighed indefra og kan dermed potentielt mindske risikoen for strækmærker.

 

3. Smør huden ind i olier og salver

Når huden er tør, er det fordi den naturlige fedtbarriere i huden er beskadiget eller i ubalance. Når du er gravid, kan dette skyldes de hormonelle forandringer der sker i kroppen.
Den tørre hud kan afhjælpes ved at danne en barriere med fedtstof udefra. Denne barriere er mest effektiv, når den ikke indeholder vand. Vandet kan øge fordampningen fra huden, hvilket giver mere tør hud og dermed også meget mindre elastisk hud (heraf potentiel øgning i risikoen for strækmærker).

 

Olier og salver er fantastiske!
Se bare på Ole Henriksen:) Ej, men det er faktisk ikke uden grund, at Ole himself, laver det han gør! For rene olier og salver indeholder ingen vand og dermed i modsætning til cremer, skal de ikke tilsættes konserveringsmidler.

 

Salve
Salver indeholder ud over olier også en form for voks, palme -eller bivoks. Denne voks lader huden ånde, men bevarer fugten længere. Derfor er salver især gode til deciderede problemer, såsom tør eksem og til de medtagede børnekinder i vinterhalvåret. Men netop også til forebyggelse af strækmærker!

Generelt er indholdet af voks bestemmende for, hvor længe salven 'holder' på huden og jo længere den ligger på huden, desto længere er huden fugtet = øget elasticitet!

 

Olie
Har man ikke tør hud i ansigtet, vil en ren vegetabilsk olie, som jojoba eller mandel, være nok. Er man mere tør kan sheasmør eller kokosolie være en god løsning.

Selv bruger jeg hybenkerneolie til ansigtet, som også er fantastisk til at øge hudens elasticitet. Derudover bruger jeg mandelolie til resten af kroppen.

Salve bruger jeg hvis det bliver fugtigere i vejret, og huden begynder at blive lidt mere tør. Jeg har lavet strækmærkesalve og kropssalve i mange år og har også brugt den i begge mine graviditeter - uden at få et eneste strækmærke.

 

Hvorfor er cremer ikke gode?
Mange steder anbefaler fedtcremer og specielt til vores børn, men de indeholder vaseline eller relaterede produkter, samt silikone. Disse ting hører ikke hjemme på huden. De lukker porerne af, så huden ikke kan ånde og giver i sidste ende en dårligere hud. Vaseline hedder ofte noget med petrol. Det er et affaldsprodukt ved raffinering af råolie (dvs. benzinfremstiling), og silikone hedder ofte noget med -kone/-cone (fx. dimethicone).

En creme indeholder også vand. Mange tror fejlagtigt, at deres hud har brug for fugt, men det er ikke sandt. Jo, huden har brug for fugt, men det skal altså komme indefra! En sund hud kræver masser af væske som tidligere nævnt.

 

Opskrift på en nem hjemmelavet salve til forebyggelse af strækmærker

Det er ligeså nemt som at koge et æg! Altså hårdkogt;-)

For at lave en basissalve, som kan bruges af hele familien, skal du bruge følgende:
 

  • 16 g. bivoks (klippet ud i små stykker)
  • 90 g. Jomfru Økologisk koldpresset kokosolie
  • 30 g. Økologisk sheasmør (hård)
  • 60 ml. Økologisk mandelolie
     

Det hele smeltes helt sammen i en skoldet og tør gryde over svag varme og hældes på en mørk krukke. Tilsæt 2 ml. E-vitamin hvis salven skal bruges til at forebygge strækmærker. Salven kan holde sig i ca. et år. Hvis du bruger denne til at forebygge strækmærker, så brug den dagligt fra 12. graviditetsuge.

(Giver 250 ml. Basis salve)
 

Husk altid at købe koldpresset og økologisk. Også koldpresset olier til spisning og køb altid olier på mørke flasker. Babyolien er jo hverken koldpresset eller på mørk flaske, så brug også til baby en ren olie som f.eks. Øko abrikoskerneolie.

 

Alle produkterne kan købes fra www.urtegaarden.dk

 

Rigtig god fornøjelse!

 

Kommentar(er)

Ingen kommentarer tilføjet endnu, brug formularen herunder og vær den første.

Tilføj kommentar

12 ugers online træningsprogram

- få sprød bækkenbund og stærk mor-krop!

12 ugers online genoptræningsprogram til dig, der vil have fladere mave, tørre trusser og vil være fri for smerter, der forhindrer dig i alt fra løbeture til at bære dit barn eller sex med din partner.

Er det her dig?

ReFIT online

Få gratis “Mine 5 bedste tricks til en velfungerende bækkenbund”

Du bliver samtidig skrevet op til mit nyhedsbrev.
Bare rolig! Ingen spam.
Kun underholdende nyhedsbreve fyldt med tips og gode råd til dig og din krop, hvad enten du er gravid eller har født for mange år siden:)